Äta ute i Stockholm

I Stockholm finns många mysiga restauranger med alla möjliga olika variationer på mat.

Restaurang Proviant på Östermalm har specialiserat sig på svensk husmanskost och har varje månad ett speciellt tema som hör årstiden till. De utnyttjar årstidens råvaror till fullo och har alla varor på sin meny som hör till. Varje vecka serveras en svensk husmansrätt och matsedeln byts ut veckovis så att en ny rätt kommer fram. På kvällarna finns ett ännu större urval av rätter att välja på. Här finns även en “Meny Surprise” och kökets dagsaktuella rätter. Restaurangen ligger på Sturegatan 19 och det tar 5 minuter att promenera från Stadions tunnelbanestation.

Waipo Stockholm heter det ställe som år 2013 utsågs till Sveriges bästa kinesiska restaurang. Man kan välja mellan massor av smårätter som antingen kan delas mellan hela sällskapet eller enskilt, man väljer själv. Det finns en 8-rätters avsmakningsmeny med valfri dessert och här blir man verkligen belåten som kund. Det finns en fin vinlista och många goda och originella drinkar att välja på. Räkdumplings som är gjorda av rismjöl, lammracks med chilisås, krispig anka med chilisås på jordnötter och inbakade kycklinglår med friterade potatisstrimlor är några av de läckerheter man kan välja på. Till dessert kan man få mangosorbet med färsk mango, mini-risbollar och röda bönor. Inredningen är fräsch och ljus samt ligger precis intill Kungsträdgården, Hötorget och Stureplan så när man ätit kan man se på massor av sevärdheter. Närmaste tunnelbanestation är Östermalmstorg.På Drottninggatan ligger restaurangen Grill som verkligen gör skäl för sitt namn. Här får gästerna uppleva fantastiskt grillad mat som grillas på fem olika vis från fem helt olika världsdelar. Alla rätter innehåller någon produkt som är grillad och det finns bland annat kyckling, lamm, piggham och anka att välja på. Har man lust att själv grilla sin mat vid bordet skall man välja något asiatiskt från menyn. Matsalen är väldigt personlig och indelad i åtta sektioner. På söndagar serveras en buffé som inte går av för hackor då det finns nygrillat kött, sallader, grönsaker, såser och massor med smaskiga röror till.

Grill ligger 3 minuters promenad från Rådmansgatans tunnelbanestation och från Odenplans station tar det 8 minuter.

Fokus på kyckling

På Yellow i Stockholm fokuserar man mest på kyckling, så om man älskar det skall man göra ett besök här. Yellow samarbetar med en gård som heter Hagby gård som driver en ekologisk fågeluppfödning för djurens och naturens skull. Här finns även många goda cocktails att välja bland och det är en riktigt hemtrevlig miljö. Restaurangen ligger på Jakobsbergsgatan 23.Restaurang Matboden Södermalm på Folkungagatan serverar råvaror som är förädlade från grunden. Allt är hemmagjort såsom pastan och korven samt att det på menyn finns rätter som inspirerats från flera håll i världen. Här finns god öl som bryggts runt hörnet och goda drinkar. Det tar 3 minuter att gå från Matboden Södermalm till tunnelbanestationen Medborgarplatsen.Hotellet Downtown Camper by Scandic har restaurangen Campfire Grill & Bar. Här finns mat från hela världen och från många olika kulturer. Det finns både smarriga, grillade kötträtter och en helt fantastisk vegetarisk risotto. Här grillas maten på en eldstad mitt i restaurangen för att få den karakteristiska röksmaken. Många härliga desserter och drinkar finns också här.

Fokus på kyckling

Det tar 7 minuter att promenera till Stockholms centralstation.