Att hitta boende i Stockholm

Sveriges huvudstad, med 08 orna, europas venedig. Kärt barn har många namn och kärt är det definitivt. Stockholm är en av de fem snabbast växande städerna i europa och så många som 46 personer flyttar till Stockholm varje dag och under år 2020 beräknas vår huvudstad att ha en befolkning på över en miljon människor. De allra flesta människorna i stockholm bor i lägenhet, hela 45% bor i bostadsrätt medan 55% bor i bostadsrätt och resterande 10% bor i småhus. Vart börjar man då leta boende? Du kanske inte har stått i bostadskö sen du var nyfödd och kan alltså heller inte alltid söka boende via den vägen. I en stad som växer så det knakar och där nybyggen lyser med sin frånvaro så är konkurrensen om ett boende relativt stor. Nedan följer några tips på hur man lättast kan hitta ett boende i staden som för tillfället aldrig sover.

Kostnad för att köpa en etta

Många drömmer om egenägd bostad. En plats där man kanske stannar under en längre period och kan i princip måla alla väggar gröna om man så vill. Men för att kunna köpa en etta i stockholm krävs en ordentlig summa och banken kan oftast inte medge ett bostadslån till de allra flesta unga i stockholmsområdet. Enligt de nya kredit reglerna för bankerna krävs numera en månadslön på minst 36 000 kronor för att få ett lån för en genomsnittlig etta.  Men har man inte en månadslön på 36 000 kronor plus kan man alltid försöka att hyra. Tyvärr har vi samma problem på kostnads fronten vid att hyra lägenhet eller småhus då efterfrågan på boende har trissat upp priserna rejält. Den mest kända hemsidan för att leta boende är förmodligen blocket.se. Blocket listar sedan flera år tillbaka både uthyrningsobjekt och hem till salu och är en av de största på marknaden. Under senare år så har en hel hög med andra aktörer såsom qasa.se, hyrenbostad.se och bostadsportalen.se poppat upp med varierande resultat.

Kostnad för att köpa en etta

Stockholmshyra är hyresgästföreningen region stockholm och stockholms stads tre kommunägda bostadsbolag sätt att skapa en hyressättning som är rättvis för dagens hyresgäster. Stockholmshyran infördes så att hyresgästen ska veta vad man faktiskt betalar för och olika egenskaper i lägenheten ska vägas in när priset sätts, förhoppningen är att detta ska vara något som hyresgäster och uthyrare ska arbeta efter redan under år 2020.

Oseriösa aktörer

Bostadsmarknaden är fortfarande överhettad och med alla dessa människor som flyttar till stockholm varje dag är uthyrning av lägenheter bland annat en stor marknad för oseriösa aktörer. Många har blivit brända i bostadsdjungeln och det är lätt att förivra sig när det kommer till kontraktsskrivning och när depositionen ska betalas. Men det finns enkla råd som är lätta att följa och standard är att om uthyraren bland annat pratar engelska, använder western union eller önskar förskottshyra innan lägenheten är visad så bör man definitivt dra åt sig öronen och kanske börja fokusera på boende på annat håll.