Att resa till Stockholm

Stockholm – Nordens Venedig. Byggd på 20 öar med vatten överallt och hundratals broar som sammanbinder storstadens olika delar. Inte mindre än ytterligare 12 sjöar finns inom kommunen, varav Mälarens slingrande vattenleder möjliggör lummiga strandpromenader. Mer än 40 % av stadens markyta består av grönska. Skog, parker och strövområden blommar om vår och sommar. Inom länet finns två nationalparker och 240 naturreservat. Gamla stan, ännu välbevarad med kullerstensgator, trånga gränder och medeltida hus ståtar med arvet från Birger Jarls grundande 1252. Stockholm är också en av de modernaste huvudstäderna i världen. Stockholmarna, som numera vuxit till 1,5 miljoner, är snara att ta till sig de nyaste och modernaste trenderna inom alltifrån teknik till politik, mode, mat och musik. I Stockholm kan du både njuta av lugna promenader, picknick och bad mitt i staden, till livemusik, marknader, tipptopp shopping och mat från alla världens hörn. Inte undra på att staden hänför många besökare från när och fjärran.

Familjens Djurgården

Kungliga nationalstadsparken

Kungliga nationalstadsparken, även kallad Ekoparken, är världens första nationalstadspark. Parken är ett vidsträckt område som innefattar bland annat Djurgården, Skeppsholmen och Hagaparken. Djurgården är Stockholms mest besökta enskilda plats för nöje och rekreation. En lummig oas mitt i staden, men ändå långt borta från trafik och buller. På södra Djurgården ligger Skansen, Gröna Lund, Vasamuseet, Cirkus, Abbamuseet och Junibacken. Högklassiga krogar och caféer samt många lummiga lundar för egen picknickkorg. Det går utmärkt att ta sig ett dopp, eller kanske hyra en vattentrampbåt. Ta sig hit går bäst med Djurgårdsfärjan, buss eller tvärbana. På norra sidan av ön hittar man Berwaldhallen, Kaknästornet och flera olika muséer. En båttur under Stockholms broar eller tur på en Hopp-on-buss är ett utmärkt sätt att se staden. Ett besök på Djurgården är perfekt för hela familjen.

Historiska Gamla stan

Gamla stan är det ursprungliga Stockholm, som vid medeltidens slut endast beboddes av några få tusen invånare. Man kan lätt föreställa sig livet i staden då husen är väl omskötta. På de två huvudgatorna i stadsdelen trängs butiker, försäljare, gatumusikanter, krogar och caféer. Det kungliga slottet, Livrustkammaren, Stortorget och Storkyrkan är väl värda ett besök. Ett stenkast ifrån Gamla stan ligger Medeltidsmuseet.  Det är uppbyggt kring en bit av den gamla stadsmur som omgärdade staden under medeltiden.

Fest i Kungsan, på Stureplan och Södermalm

Fest i Kungsan, på Stureplan och Södermalm

Kungsträdgården är den centralaste parken i staden. Nyrenoverad bjuder ”Kungsan” på gratis upplevelser i stort sett varje dag. Om vintern spolas en skridskobana. Om sommaren hittar man livemusik, marknader, Restaurangens dag, utställningar och uppvisningar. Stureplan är ett begrepp i folkmun. Kring detta torg vid ”Svampen” på Östermalm, inte långt ifrån city, ligger några av Stockholms hetaste innekrogar. Hit går de trendmedvetna för att festa till långt in på småtimmarna. Södermalm är en stadsdel med lugnare atmosfär. Det är ett känt tillhåll för Bajen-fans, men även den hälsomedvetna generationen. Att hitta en bullrig ölpub eller ett vegancafé är ingen match på Söder. Konserter och musikfestivaler finns att besöka hela sommaren. Tips är att hålla utkik efter de uppklistrade affischer som gör reklam för olika evenemang. City erbjuder förstås shopping, eller varför inte en rundtur i Stadshuset. Om man mot förmodan tröttnar på Stockholm, är det enkelt att ta sig ut i skärgården. Båtar till någon av Stockholms 30 000 öar går flera gånger i timmen. Välkomna!