Härliga båtturer i Stockholm

Det finns många härligt underbara båtturer i Stockholm. Förutom att det finns färjelinjer som går till Åland, Finland och Lettland, kan du också ta båtturer runt om i staden eller ut till någon av de tusentals öarna i Stockholms skärgård. Allt hänger egentligen ihop med vilket äventyr man vill ha ute på havet. Det går att välja och vraka mellan alla båtturer, det är nämligen bara fantasin som sätter stopp.

Skärgårdskryssning inklusive guide

Ska man uppleva det bästa med vad Stockholm har att ge är en kort kryssning runt Stockholm att rekommendera. Båtturen tar cirka 2,5 timmar och en turistguide följer med ombord och berättar anekdoter och historier om de sevärdheter skärgårdsbåten åker förbi. Under tiden går det att luta sig tillbaka och njuta av resan medan man lyssnar på berättelserna. Guiden kommer bland annat berätta om de naturområden som finns i skärgården som är näst störst i hela Östersjön.

Det går att resa med M/S Östanå som sjösattes 1906 eller med S/S Stockholm som började segla 1931. Dessa två skärgårdsbåtar är riktiga skönheter och tillhör bland de äldre fartygen som kör i farvattnen i Stockholms skärgård. Det går alldeles utmärkt att ha sin matsäck med sig eller köpa något gott att äta i kafeterian ombord då de serverar både kalla och varma drycker, sallader, smörgåsar och pajer.

Kryssa i kanalerna under Stockholms broar

Ett trevligt sätt att se sevärdheter, framför allt slipper man få ont benen av allt promenerande. Det är att gå ombord på någon av kanalbåtarna som kör turer från morgon till kväll. Beundra Stockholm stads sevärdheter från vattnet. Kyssningen sker på kanalerna och under broarna som finns i innerstaden. Båtturen åker förbi viktiga landmärken medan det går att lyssna på kommentarerna om alla sevärdheter. Dessa finns på tio olika språk. Kanalbåten kommer segla på både Mälaren och Östersjön. Hela seglatsen tar cirka två timmar och är ett lugnt sätt att upptäcka Sveriges huvudstad på.

Segla runt i Stockholm

Föredrar man att segla finns även den möjligheten. Dels går det gå ombord på briggen Tre Kronor av Stockholm, som tar sina äventyrslystna resenärer ut till den yttre skärgården. Där går det att se både säl och örn. Om hösten är det bäst att hänga med på denna segelkryssning då det inte går att se en båt så långt ögat når och vindarna är som allra bäst. På båten följer Jan Olsén med på båten för att berätta om naturen, djuren och människorna som har farit på och bott vid havet, samt lite historia på köpet. Det är en heldagskryssning, mat och för- och eftermiddagsfika ingår i priset. Självklart så seglar även Tre Kroner kortare turer också, både dag- och kvällstid. På dagtid går det att se hur besättningen sätter segel. Dessutom serveras det lunch ombord och den avnjutes samtidigt som briggen tar sig fram med vindes hjälp förbi kobbar och skär i innerskärgården. Kvällskryssningarna med Tre Kronor går det att se hur besättningen sätter segel och tar briggen ut bland öarna i Stockholms skärgård. Det serveras en god måltid som äts medan besättningen gör klart Tre Kronor för att ta henne tillbaka till kajen. Oavsett vilken segelkryssning man väljer så får vem som helst hjälpa besättningen att sätta segel och gör sådan som krävs fö