Stockholm – del 2

Jag fortsätter att gå genom några av de övriga stadsdelarna i staden. Hoppas att det kan ge inspiration!

Södermalm

På Söder finns mycket att göra naturligtvis. Likt Gamla Stan så tycker jag att bland det mest trevliga man kan göra är att helt sonika gå runt i stadsdelen och glida in på de ställen som bara råkar se mest trevliga ut. Ett sådant ställe är Thaibåten, en flytande restaurang med faktiskt en liten strandplätt där man kan få sig en hink med is fylld av önskvärd dricka. Var ute i god tid.

B(r)ajen

Ja… vare sig man vill eller inte så bland det första jag tänker på när Södermalm, eller kort och gott Söder i folkmun, kommer på tal så är det Hammarby Fotboll. Deras hemmaarena ligger inte på Söder men väl tvärs över Skanstullsbron i Enskede-Årsta, finns Tele2 arena som huserar Söders stolthet vad gäller föreningar. Undertecknad har till och med blivit lurad att gå med i den kortege av supportrar som avgår från Medborgarplatsen till första hemmamatchen för säsongen. Riktigt festlig stämning var det i vart fall oavsett vilket lag man råkar hålla närmast hjärtat.

Vid Tele2 arena så kan man unna sig att besöka någon av restaurangerna under arenan. Det finns något för alla där under och allt är verkligen fräscht och trevligt. Stockholms största O’ Learys bland annat. Är man inte på det humöret så finns det vid Globen arena det så kallade ”Skyline”. Det är något så konstigt som en gondollinbana som löper utmed byggnadskroppen. Själv har jag inte provat på det, men alla som gjort det säger att det ska vara riktigt häftigt. Utsikten lär vara grym däruppifrån.

Fotografiska

För den hugade så kan jag rekommendera Fotografiska. Ett galleri med olika fotoutställningar varvade med olika teman. Det är även väldigt populärt som ett after work ställe med väldigt trevlig utsikt.

Utsikt

Något som kan vara riktigt trevligt är att köpa med sig en picknickkorg med mat och något att dricka för att sedan ta sig till Skinnarviksberget vid Zinkensdamm. Utsikten därifrån är helt makalös och att se solen gå ner därifrån kan man inte göra nog med gånger.

Folkoperan

Det känns som att jag likväl som att ge rekommendationer över vad man kan se och göra även kan ge råd om vad man inte bör se och göra – och då rekommenderar jag att inte gå på Folkoperan om man är operavän. Jag har varit där två gånger vid olika uppsättningar och det är bara något konstigt över stället. Båda gångerna har de jag varit där med sagt ”aldrig mer”. Fortfarande idag kan jag inte komma ihåg varför jag ändå uppenbarligen gick en andra gång. Förmodligen för att jag då tänkte något i stil med att ”så illa kan det väl ändå inte vara…?”. Eh jo, det kunde det. Har jag sågat stället tillräckligt?

Bandy – inte bara för medelålders män

Vintertid kan jag rekommendera ett besök till nyss nämnda Zinkensdamm och dess bandyarena med samma namn. Ta tunnelbanan till stationen med – you guessed it – samma namn och följ lukten efter alkohol något kvarter bort bara. När jag själv bodde relativt nära rinken så bokstavligen skallrade fönsterrutorna när Hammarby gjorde mål.

Springa

I augusti går Midnattsloppet av stapeln på Söder. Det kan jag kraftigt rekommendera om man tycker om löpning. I vanlig ordning gäller det att anmäla sig i en klass där folk springer aningen snabbare än en själv tyvärr. Annars blir det till att gå den första biten även i det här loppet. Väl på startlinjen så har man i vart fall ett mycket trevligt lopp framför sig. Det är en rejäl folkfest.

Efter ca tre kilometer går det rakt uppför en brant backe. Spar på krutet till dess.