Stockholm – del 3

Turen har kommit till Kungsholmen. Stadsdelen som sägs vara den plats på jorden där det bor flest singlar per kvadratmeter. Det har jag hört tillräckligt många gånger nu för att det borde ligga någon sanning i det. Frågan är om det står sig dock, för nu byggs det byggnader med många trerumslägenheter och uppåt. Något av en bristvara i stadsdelen.

En gjuten rekommendation här är att besöka Stadshuset. Inte bara då att gå utanför, vilket i och för sig är trevligt, men inomhus blir det än mer fantastiskt. Ta en guidad tur. Ja, det är till och med obligatoriskt för att få gå runt i byggnaden. Om ni tar er dit så kan jag även rekommendera det lilla pittoreska stället Café Portiken tvärs över Hantverksgatan framför Serafens sjukhus. Deras kanelbullar is to die for.

Fortsätt besöket med en lugn promenad längs med Norr Mälarstrand och gör några stopp längs med vägen bort mot Rålambshovsparken på ställen som Orangeriet, Trattorian och Mälarpaviljongen.

Framme i parken så kan man spela boule eller prova på windsurfing om de behoven pockar på. Någon roade sig nyligen med att bränna upp uteserveringen vid boulebanorna, men banorna bör sannolikt vara kvar ändå får jag hoppas.

Löpning

Kungsholmen runt går av stapeln vanligtvis första eller andra veckan i maj. Det kan verkligen rekommenderas då det är en naturskön och inte så kuperad bana. Man kan välja bland att springa tio kilometer eller en halvmaraton. Det senare blir på enklaste sätt två av samma varv.

Om man inte gillar lopp men väl löpning för skoj skull, så varför inte ta en tur ut på Lilla Essingen. Det är en liten ö, men väl så fin. Ett varv är uppskattningsvis inte längre än drygt två kilometer, men spring likt maxantalet varv i en norsk rondell, sex gånger, så blir det ändå en respektabel distans. På Lilla Essingen ligger även Lux Dag för Dag, den tidigare lyxrestaurangen som numera fått en lite mer nedbetonad glans.

Trevliga ställen

Ett stråk som jag gillar extra mycket är att dra från ställe till ställe invid korsningen Scheelegatan/Hantverkargatan. Börja på Lokal med en drink, gå vidare över gatan till Mamas and Tapas och käka just tapas, fortsätt rakt över gatan till Lemon Bar, när du tröttnat på den långa kön så kapitulera och gå till Olé olé för en matbit till. Avsluta med att gå tillbaka till Lemon där det egentligen var som trevligast. Dagen efter finns ett apotek i korsningen att inhandla diverse huvudvärkstabletter och efter att ha inmundigat ett rör eller två så gå över gatan till Pizzeria La Solo. Klassisk hederlig pizza, inte den mer och mer vanliga delikatesspizzan nuförtiden.

Kommer du på att du av någon outgrundlig anledning förlorade ditt pass kvällen innan så förtrösta ej, på Bergsgatan 5, två kast med liten boll från pizzerian, så kan du ansöka om ett nytt. Produktionen av passet är extremt snabb och tar inte mer än tre arbetsdagar.

Middag kan inmundigas med all önskvärd enkelhet på Restaurang Agnes, Allmänna Galleriet (”AG”, ta med stora plastkortet) eller Texas Longhorn.

För den shoppingbenägne kan Västermalmsgallerian rekommenderas. Annars är inte Kungsholmen känt för sin shopping vill jag säga. Då är city mer stället för shopping – vilket jag nämner mer om i nästa artikel.