Stockholm – del 4

Shopping är ett nöje för vissa, ett nödvändigt måste för andra. Oavsett vilken kategori man tillhör så finns det något i city för samtliga. Klassikern både för svenskar och turister är självklart Drottninggatan, där allt mellan Clas Ohlson till kepsar som klappar händerna säljs.

Tak – men inte över huvudet

På senaste tiden så har det dykt upp ett nytt ställe som verkligen rekommenderas, Tak, där du inte får tak över huvudet, för du befinner dig högst upp ovanför takåsarna ovanför Gallerian. Om ni funderar på att äta där så rekommenderas starkt att boka bord i god tid i förväg. Ta med det stora plastkortet för det är inte helt gratis. En annan sak är att man inte bör bli avskräckt av är den förmodade långa kön till hissen. Det går förhållandevis fort att komma upp till restaurangdelen. Utsikten är grym och helt klart väntan upp. Kön bildas för övrigt utifrån Brunkebergstorg.

Gallerian är numera också något som kan vara värt ett besök. Det byggs om hela tiden kan jag tycka, men när det väl är klart så lär det bli klockrent. Hollister finns där sedan en längre tid tillbaka, vilket förstås lockar en hel del av de yngre shopparna.

Ett smultronställe jag tycker om är serveringen ovanför Dramatens entré. Riktigt trevligt för en drink eller två. Nedanför finns Stockholms i särklass mest överskattade ställe, Strandvägen 1, vilket man inte vill besöka med det privata plastkortet. Okej då, ett glas vin eller två, visst då dit, men undvik att äta där då maten inte är i paritet med läget. ”Man betalar inte bara för maten, utan även för stämningen och läget.” Så är det, men avvägningen mot priset är inte okej om du frågar mig.

Nordiska Kompaniet

När man rör sig i citykärnan och är i handlartagen så kan det vara svårt att undvika NK – och varför ska man göra det? Själva byggnaden är fantastiskt fin och flera våningar är riktigt fint utsmyckade med detaljer längs med väggarna och innertaken om man lyckas se dem för all distraktion som finns bland kommersen i huset. Huset byggdes efter ritningar från arkitekten Ferdinand Boberg som även ritat verken i Gävle och Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. I byggnaden finns det mesta man söker efter, men ta även här med det större plastkortet. Det finns även ett Systembolag modell större där Stockholms största sortiment av viner finns i en enskild butik.

Parkera dig

Inte helt otippat, men något man ändå gör alltför sällan, är att helt enkelt ta med sig en picknickfilt och mat till någon av Stockholms alla parker. En favorit i city är Humlegårdsparken. Här finns det stora ytor och en stor lekpark för de mindre barnen. En mindre skateboardpark är visst på gång också. Samtidigt har man här närheten till ett större antal restauranger och allmänna kommunikationsmedel.

Från city tar man sig också med ingen större ansträngning ut till skärgården. Särskilt kajerna utanför Grand Hotel och på Nybrokajen är populära avfärdspunkter för att förpassa sig riktigt långt ut. Vill man ta sig ända ut till exempelvis Sandhamn så rekommenderas Cinderellabåtarna. De går lite fortare utan att göra avkall på utsikten förstås.