Stockholm. Del 5

Om man besöker Stockholm som turist så har man i regel väldigt mycket tid. Det blir ofta restaurangbesök både till lunch och middag. Ofta blir det utgång efteråt på så många ställen som tiden tillåter, så låt mig rekommendera en del uteställen:

Barrunda

En klassisk barrunda, oaktat vilka ställen man går till, borde man kunna få till på Söder. Börja vid Nytorget och jobba er upp mot Medborgarplatsen. Exempelvis Urban Deli Nytorget, Snotty Sound Bar och Shanti Gossip är ställen som kan få vem som helst att inte komma längre än 200 meter från torget – på hela kvällen det vill säga. Himlen därtill uppe i gamla skatteskrapan är grymt trevlig. Speciellt om man har med sig besök utomsocknes. Stället är också perfekt för en första date med en singel av det andra könet. En hörnplats med fantastisk utsikt och diskreta genomskinliga gardiner är den givna platsen.  Himlen därtills drinkar är kända för att vara riktigt bra. Väl på Medborgarplatsen så undvik för allt vad tygen håller Snaps Bar. Stället är riktigt illa, så gå inte dit. Traska hellre de få metrarna uppför Götgatsbacken till Ljunggren’s och ta er upp till deras terrass. Gillar man lite mer laidback och halvflummig atmosfär så är Trädgården ett väldigt populärt ställe under Skanstullsbron. Det ligger strax bakom Eriksdalsbadet och är inte helt lätt att hitta första gången om man inte bara följer strömmen av folk det vill säga.

Vill man verkligen få den där finlandsfärjekänslan så kan Grand Garbo i Sundbyberg rekommenderas. Stället är väldigt populärt, om än inte lika poppis som för cirka tjugo år sedan, då folk fullkomligen vallfärdade ut till förorten för att dansa i burar och släppa loss.

På onsdagar på våren och sommaren kan jag verkligen rekommendera ett besök ut till Wermdö Golfklubb. Det låter kanske inte så rock and roll förknippat, men klubbhusets restaurangdel fullkomligt exploderar i ett hav av grym musik intill sent på natten mot torsdagen. Ett riktigt hett tips är att styra upp taxi därifrån i god tid innan själva besöket. Instruera chauffören att verkligen fråga efter efternamn på den som uppger sig ha bokat taxin. Det har hänt mer än en gång att chauffören tagit för givet att han plockat upp rätt person och sedan dragit därifrån. Klockan två på morgonen – och du ska jobba dagen efter… Om möjligt så gå ihop ett gäng och hyr en båt som tar er dit. Tänk på att gästbryggan ligger relativt grunt, så inget vrålåk. Inget tungt vrålåk i vart fall.

Ett annat ställe, i helt motsatt riktning, är Pampas marina. Där blir det inget fullständigt tokparty, men väl mycket trevligt och läget vid Karlbergs strand är helt optimalt i mitt tycke. En annan restaurang helt i samma stil är Bockholmen hav och Restaurang. En verklig personlig favorit då den är ganska okänd och ligger relativt dolt till. Här kan man även hyra vattenskotrar och bastuflotte. Börja kvällen på skotrarna, övergå till flotten och ta ett dopp i det blå, drick några glas bubbel och avsluta kvällen på restaurangen. Top notch kväll utlovas om vädrets makter tillåter det!