Stockholm. Del 6.

Några få sevärdheter man inte bör åka från Stockholm utan att ha sett och upplevt är aningen svårt att sålla ut, men nåväl jag gör ett försök:

Vasamuséet

Här har vi en personlig favorit direkt. När jag gick i nionde klass så fick vi fria tyglar att skriva ett examensarbete. Mitt val blev att skriva om Regalskeppet Vasa. Valet var ganska lätt då historia och fartyget som sådant alltid har fascinerat mig. Skeppet sjönk den 10 augusti 1628 och var ett resultat av att kungen beordrat ytterligare ett kanondäck när han hörde att danskarna annars skulle ha det mäktigaste krigsfartyget i Östersjön. Dilemmat var att grundstommen redan var klart och det skulle vara en för stor ansträngning att bygga ett nytt. Mer ballast skulle kompensera för fartygets nya höjd.  Entrén kostar 130 kr för vuxna och gratis för personer under 18 år. Årskort kostar 200 kr. Go go go.

ABBA muséet

Det tog ett tag innan jag besökte muséet faktiskt. Jag trodde att det mest var ett ställe för turister, men ack vad fel jag hade. Det skulle dröja tills jag fick ett tillfälle att besöka ABBA muséet med jobbet som det blev av. ABBA är en stor del av vår svenska historia känns det som. Frågan är dock om inte den bilden mer och mer kommer att försvinna då ungdomen idag knappast lyssnar på ABBA. Som kuriosa kan jag nämna att när jag var utbytesstudent och träffade andra studenter från övriga världen så var ABBA låtar det enda vi svenskar kunde sjunga som folk kände igen i sångväg från Sverige.

Moderna muséet

För konstälskare så är Moderna muséet en hit har jag förstått. Själv har jag varit där två gånger och trots att jag inte är så värst bevandrad alls i konstvärlden, så tycker jag att det är väl värt att spendera tid där. Därtill känner jag igen ett tjugotal tavlor som internationellt berömda, vilket inte borde vara fy skam.

Kungliga slottet

I Gamla stan ligger slottet där Kungen har sin arbetsplats. Han bor dock inte där, utan stackarn måste pendla från Drottningholms slott i trakterna kring Ekerö. På slottet finns mycket att se för såväl den historie- som arkitekturintresserade. Shopen är värd ett besök också tycker jag, om än lite väl trång. Glöm inte att komma dit mitt på dagen när vaktbytet sker. En gammal ritual som är sevärd.

Fotografiska

Här har jag ärligt talat inte varit, men jag rekommenderar det ändå. Varför kan man undra förstås och svaret är enkelt. ALLA jag pratat med som varit där rekommenderar ett besök. Fotografiska har fyra utställningar med anknytning till fotografi. Därutöver har man ett tjugotal mindre utställningar per år. De har även en restaurang som är väldigt uppskattad som drivs av stjärnkocken Paul Svensson. Fotografiska lockar även med after works med sjöutsikt. Entré 120 kr.

Gröna lund

Gröna lund, eller ”Grönan” i folkmun, är en självklar rekommendation under sommarhalvåret. Här kan hela familjen ha det skoj och urvalet av mat exempelvis är klart större nu än för bara tio år sedan. Varje år tillkommer någon ny större attraktion som ska tilltala de som inte blir skraja i första taget – och ja, kärlekståget är förstås kvar.