Stockholm del 7

Väldigt otippat, åtminstone för tio, femton år sedan, är det att jag starkt skulle rekommendera ett besök till Kungliga Operan. Japp, du läste rätt, opera. Hur lattjo är det? Väldigt lattjo vill jag säga. Vi var ett gäng som började ordna roliga aktiviteter för ett tag sedan. När det blev min tur så arrangerade jag just att ta oss till operan. Flera var skeptiska, jag själv inkluderad, men det var riktigt bra! Om inte mitt minne sviker mig så såg vi Madame Butterfly den gången. För det har blivit flera gånger. Gå definitivt inte till Folkoperan på Söder dock. Jag har gjort det misstaget två gånger. Totalt bortkastad tid. Det är ju en rekommendation det också.

Skansen

Om man har gäster speciellt från utlandet så får man inte missa tillfället att ta dem till Skansen. Det är lite av ett zoo mitt i staden om än med nordiska djur. Lägg därtill alla byggnader från forna tider och ett och annat uppträdande av Allsång på Skansen så är succén sannolikt ett faktum. Speciellt om besökarna har barn. Skansen är särskilt trevligt för barn skulle jag vilja säga även om vuxna får sitt lystmäte också givet att man är intresserad av historia. Ett varningens finger höjer jag för att äta lunch där dock eftersom det är en ansamling av barnvagnar man aldrig sett maken till vid lunchrestaurangen vid Skansenscenen (där Allsång på Skansen spelas in). Bara för att förtydliga så är det alltid en enorm mängd personer där varje gång man går till Skansen – och inte bara då tv-programmet spelas in. Ta med matsäck och njut av det förhoppningsvis fina vädret! Kaoset är fullständigt vid restaurangen.

Drottningholms slott

Ett annat tips är definitivt att åka ut till Drottningholms slott. Man kan absolut ta sig dit landvägen förstås, antingen kommunalt eller med bil, men vad jag vill rekommendera är att man tar en färja dit. De går exempelvis från Stadshuset på Kungsholmen nära Centralen och resan dit är fullständigt magisk om vädret visar sig från sin bästa sida. Nu är det i all sanning 23 år sedan jag gjorde trippen dit sjövägen, men det kan omöjligt ha ändrat sig nämnvärt. På vilket sätt skulle det ha skett undrar jag?

Skokloster slott

Något som slog mig när jag nämnde Drottningholms slott är att jag gjort en liknande resa hela vägen till Skokloster slott. Det är en bra bit upp till Uppsala, men utgår även den från Stadshuset. Vid fint väder så är det ett optimalt sätt att visa Stockholm med omnejd. För min egen del så råkade jag ha en väldigt god vän som jobbade på färjan som enda servitris och det gjorde att jag fick äta och dricka till självkostnadspris. Oj oj oj, mycket trevligt. När vi väl var framme så visade det sig dessutom att färjan hade en större badstege från när man chartrade ut fartyget för speciella tillfällen. Vi hoppade från taket på färjan och klättrade sedan upp. När man väl torkat i den gassande solen så väntade en guidad visning av själva slottet – helt gratis – eftersom slottet ville ”smörja” min vän att rekommendera ett besök till slottet till sina gäster.