Stockholm. Del 8

Det finns ett paradis på jorden. Det paradiset på jorden ligger i Stockholm. Eller snarare precis utanför Stockholm och det är skärgården av öar som ligger där. Av alla ställen i världen jag varit på – utan att för den delen förstås varit bokstavligen överallt – så ligger Stockholms skärgård ohotat först på listan över vackra platser. På något sätt är skärgården vacker även när det regnar. Vädret styr man ju inte över och då får man se den här vackra platsen i ett annat tillstånd helt enkelt. Regnkläder på och gott humör löser det mesta. Samtidigt ska jag säga att jag absolut föredrar skärgården i sin prakt under solens gassande strålar, för regn fler än två dagar i rad är rätt tufft att uthärda nu när man har blivit till åren kommen. Man är lite mer bekväm än förr i tiden. Speciellt om man är ute i en båt.

Grinda

Den ö jag tänker på direkt när jag funderar på vilken specifik ö som ligger mig närmast om hjärtat så blir det Grinda. Inte helt självklart dock, för det är med blandade känslor med anledning av en mindre trevlig upplevelse under ett midsommarfirande på Grinda värdshus. Vakterna var mycket märkliga och nu tror förstås läsaren att stupfylla var inblandad men det var det inte. En läkare i sällskapet var spiknykter och hon förstod ingenting av det inträffade som var påkallat av värdshusets vakter. En person i sällskapet blev inkallad som vittne i en rättegång där vakterna blev fällda för misshandel av en annan gäst under kvällen. Hua.

Nog om det nu, jag fokuserar mycket hellre på det positiva med Grinda. Till att börja med så finns det en väldigt trevlig gästhamn med ett större antal platser givet att Grinda är ett så populärt resmål. Att det är så populärt är nog sannolikt åtminstone delvis på grund av den relativa närheten till Stockholm. Med en av Vaxholmsbolagets färjor kommer man ut till Grinda på uppskattningsvis lite drygt två timmar från de centrala delarna av Stockholm. Färjan lägger till antingen på norra eller södra delen av ön och den är ju inte väldigt stor, men samtidigt tillräckligt stor för att det blir en rejäl promenad om man kliver av fel.

Jag nämnde gästhamnen tidigare. Där ligger även en riktigt trevlig restaurang, Framfickan, som har det mesta. Köerna kan bli långa ska sägas så kom inte vrålhungrig dit. När man väl ätit en bit god mat så finns det några badvänliga klippor precis bredvid restaurangen och bredvid dem i sin tur så finns det en liten strand. Den är speciellt populär bland barnfamiljer, men alla finner sin plats där. Utedass modell bättre finns där och det är ett extra plus. Speciellt om man har barn med sig kan jag tänka mig.

Inte så långt från stranden ligger en liten butik som även har lokalt hantverk att erbjuda till försäljning. Det kanske inte är det första jag tänker på med Grindas fördelar, men samtidigt är det trevligt att den finns och särskilt den gång jag kom till Grinda med båt så var den guld värd. Om inte annat så kan man ju köpa sig en välförtjänt glass eller två där.

Följer man den inslagna vägen bokstavligen talat så kommer man snart till flera hagar som i vart fall tidigare har haft olika djur i dem. Mycket populärt bland barnfamiljerna förståeligt nog. Än längre bort kommer man till en liten stugby där man kan hyra en stuga eller flera på veckobasis.

Det gjorde vi ett år för länge sedan och det var en riktig hit. Spartanskt, men samtidigt väldigt trevligt. När får man numera anledning att annars umgås med de bästa vännerna under enkla förhållanden?