Stockholm – en tur till skärgårdens pärla

Om man unnar sig en längre tur ut i skärgården från Stockholm så kan jag definitivt rekommendera ett besök på Sandhamn.

Här finns det mat att äta av den bästa kvalitén och en hel de förströelse även för den kräsne. Om man vill göra saker och ting lite extra kul så hyr man en segelbåt och seglar ut med goda vänner. Uthyrning finns vid Strandbryggan vid Djurgårdsbron, eller Tvillingarnas som det hette förut och vissa kallar stället fortfarande för det (med all rätta). Jag hade förmånen att få segla med en före detta Whitbread Round the World Race båt ut till Sandhamn en gång. Det gav en liten och snabb inblick i seglarvärldens toppskick. Swedish Match som båten hette var gigantisk. Klabbe Nylöf var vår skipper, en himla trevlig kille och grymt avslappnad. På vägen ut mötte vi SEB båten med Gurra Krantz. De två kände varandra väldigt väl.

Vid ett tillfälle så hade jag även förmånen att få åka ut till Sandhamn från Skeppsholmen för att äta middag. Transportsättet den gången var via rubber inflated boat, så kallad RIB. Grymt trevligt. Som hastigast gick det i 62 knop och jag satt längst fram med ett brett leende på läpparna hela vägen. Efter middagen så visade det sig att RIB:en hade gått sönder, så det blev till att åka civil stridsbåt 90 tillbaka istället. Så synd tyckte vi förstås. Jag hade i och för sig till och med fått köra stridsbåt i lumpen, men det var ändå väldigt kul. Hade jag bara av någon outgrundlig anledning tagit med mig förarbeviset så hade jag fått köra också. Det hade impat på kollegorna kan jag tänka mig.

Matställen

Sandhamns värdshus och Dykarbaren är de första två ställena jag kommer att tänka på spontant. En tiondel senare dyker förstås Seglarhotellet upp i sinnet. Det senaste tycker jag faktiskt är den bästa upplevelsen på hela ön. Oerhört trevligt såväl dag som kväll. Det är även ”the place to be” under Gotland runt seglingarna. Åtminstone förr i tiden då såväl start som mål var på Sandhamn. Vi var där under den helgen vid två tillfällen och jag har fantastiskt roliga och trevliga minnen från båda tillfällena. Vilket party. Kruxet som alltid med att vara ute i skärgården är ju att om man får några dagar i sträck med spöregn så sätter det sig på humöret. Då kan det vara trevligt att istället ta in på Seglarhotellet där de även har en fin spaavdelning som även jag uppskattar när vädrets makter inte är så blida och man har varit på en båt i pinande vind och kallt regn som piskar i ansiktet. Härdande ja, men som sagt, efter ett tag sätter man sig gärna i en bastu eller en bubbelpool med en kall öl i handen istället. För några timmar i vart fall.

Det vanligaste transportsättet är att ta färja från Nybrokajen ändå skulle jag tro. I jämn konkurrens med att ta färja från Stavsnäs längst ute på Värmdö. Väljer man att åka inne från stan så rekommenderar jag starkt att åka med något av Cinderellafartygen. De går snabbare och resan ut tar inte mer än cirka två timmar utan att göra avkall på komfort.