Stockholm i mitt hjärta

Dessvärre har Stockholm fått lite mindre trevliga inslag de senaste sju, åtta, åren i form av personer som behöver be om allmosor för sin förmodade överlevnad. Den bilden av Stockholm tycker jag är mindre rolig. Min dotter som är uppväxt med det inslaget i stadsbilden är van numera vid att det sitter personer på i princip varje matförsäljningsställe och pantningsstation. Den bilden får gärna försvinna framöver. Varför nämner jag det här då? Jo, för att vara ärligt seriös och skapa tillit till mina rekommendationer i artikelserien så vill jag även nämna några mindre roliga detaljer. Ingen är ju perfekt, men Stockholm är i vart fall bra nära.

När jag pratar med folk från utlandet och de oftast säger att de bara hört bra saker om Stockholm så säger jag inte emot. Jag brukar säga att de borde besöka Stockholm förstås och då gärna på sommaren. Visst är det så att Stockholm är som mest trevligt på sommaren, men även våren, hösten och vintern har sina tjusningar.

Vad gäller årstiderna i vart fall, för att gå tillbaka till dem, så här är några saker man kan hitta på. Jag avstår sommaren med flit, för då har man i regel inga sysselsättningsproblem givet det normalt sett fina vädret.

Stockholm på vintern

En hit är faktiskt att besöka Hammarbybackens skidanläggning som numera ägs av Skistar. Jag ska erkänna direkt att jag var väldigt, väldigt, skeptisk först. Jag såg framför mig stökig trafik dit, parkeringskaos, köa till liftkort, köa till uthyrningen av utrustning, köa till värmestugan, trängas vid korvgrillningen, köa till lunchrestaurangen, etc, etc, ni fattar. Visst var det så till viss del, men bara man är inställd på det så är det ändå en känsla av ”jösses, jag åker ju skidor mitt inne i stan” när man är väl uppe på toppen. Den toppen är i och för sig inte speciellt högt upp och färden ner går sannolikt att mäta i sekunder, inte i minuter, men utsikten är grym. Ett tips är att ta av sig pjäxorna för en kort stund och traska över till Hammarby sjöstad till Max hamburgerrestaurang istället för lunchrestaurangen vid anläggningen. Parkeringskaoset går att undvika genom att ställa bilen i trakterna kring Max. Om man är där med barn så behövs inte nödvändigtvis något liftkort, men det är ju mer snyggt att köpa sådant då anläggningen ändå måste stå för snön etc.

Vintertid så finns det även fina längdskidspår kring Nackareservatet och varför inte ta ett varv eller två på Gärdet? Eller inne på Stadion för den delen. Rätt fantastiskt faktiskt att det ges sådana möjligheter så centralt. Även om det ju är spår, så man får finna sig i att åka runt i ring ett gäng gånger för att få motion.

Något motsägelsefullt kan tyckas så är vintern också årstiden då de flesta håller sig inne för att få motion. Man går på gym helt enkelt. Själv kan jag här rekommendera Balance gym, vilket är väldigt centralt på Lästmakargatan.

Stockholm på våren

När man är lyrisk över vårvärmen så blir det automatiskt spring i benen på mig. Förutom alla uppenbara ställen att springa på i stan vill jag nämna mitt smultronställe – runt sjön Trekanten vid Liljeholmen. Våren är också tiden då stadens lånecyklar kommer fram, vilket är trevligt, inte minst för turister, men även för de i stan som kommit på den briljanta idén att betala några hundralappar för att få fri tillgång till cyklar i bra skick.

Stockholm på hösten

På hösten köper de flesta stockholmare precis som övriga personer i Sverige sina doftljus och kryper upp i soffan på kvällarna. Nja, inte riktigt, men det är inte så långt från sanningen. Man får helt enkelt hitta på saker att sysselsätta sig med exempelvis umgås med goda vänner och hitta på projekt för huset exempelvis.

Ta barnen ut i skogen och låt dem leka bland alla löv!