Stockholm – Nordens Venedig

Nordens Venedig är ett uttryck för att Stockholm ligger beläget på ett antal öar och följaktligen nära vatten. I stora delar av staden gör sig närheten till vattnet påmint.

Än större anledning att ta sig ut i skärgården där den riktigt genuina närheten finns. Stockholms skärgård är fantastisk. Likaså är västkusten fantastiskt trevlig, men den har inte samma karaktär. Den västra kusten av detta långa land ger överlag ett mer kalt intryck och har inte samma djup. För de få av oss som fortfarande gillar att fiska så ger de olika kusterna också olika möjligheter till fångst, vilket till viss del bidrar i mitt fall till att jag mer dras till Stockholms skärgård. Med det inte sagt att jag ogillar östkusten, tvärtom.

Här tycker jag att det är helt fantastiskt att så stora delar av Stockholms skärgård är öppen för allmänheten så till vida att Skärgårdsstiftelsen äger så stora delar av den.

Paradiset

Det finns ett antal öar i skärgården som tål att uppmärksammas. Jag ska nämna några i vart fall tänkte jag.

Möja

Möja är ön som nämns direkt efter Sandhamn är min erfarenhet. Inne, hippt och coolt. Nja, jag har aldrig fattat den grejen med ön. Jag ser en ö med fantastisk natur. Plus en pizzabuss. Ja, inte så långt från där färjan lägger till så finns (eller i vart fall tidigare) en buss där man serverar pizza. Väldigt påhittigt och ett kul tecken på entreprenörskap.

Möja värdshus har jag tidigare tyckt varit överprissatt, men ju mer jag tänker på den saken så känns det bra att eventuellt betala någon hundralapp mer överlag för att gynna företagsamheten ute på öarna.

Utö

Det här är min pärla i paradiset. Mycket av det har nog att göra med att jag hade en fantastiskt trevlig upplevelse i yngre år där. Sedan dess har jag varit tillbaka flera gånger förstås, men varje gång kommer jag ihåg den där gången som var bäst. Vi hade en kick-off med extrajobbet jag hade under gymnasietiden. Det var inte överdrivet påkostat, men det var i väldigt trevligt sällskap och det visade hur man kan få väldigt roligt med relativt sett enkla medel. Vi tog färjan från Årsta havsbad, hyrde cyklar vid kajen vid ankomst, hämtade lunchpaket på värdshuset och tog oss västerut på ön. Till saken hör förstås att vi hade ett fantastiskt väder. Annars så hade det nog inte varit lika väl placerat i minnet.

Ingmarsö

På Ingmarsö så behöver man inte ta sig så värst långt från gästbryggan för att trivas. Det för att Ingmarsö krog ligger precis bredvid. Ett riktigt smultronställe i skärgården där man definitivt behöver boka bord i förväg.

Blidö

På Blidö finns det ett par trevliga ställen att besöka. Blidö hamnkrog kan rekommenderas på exempelvis midsommardagen. Vid Almviks brygga brukar det anordnas evenemang av olika slag som brukar uppskattas.

Vaxholm

 

Qué? Det är ju ingen ö tänker du säkert. True, men det är ett väldigt bra ställe att ta sig till om man intevill eller kan ta sig längre ut i skärgården och till Vaxholm kan man ta sig med buss från Kungliga Tekniska Högskolan. Här finns det mesta för de flesta.