Stockholm – sevärdheter

Här vill man ju bara säga oj, oj, oj… Här finns det ställen att berätta om. Stockholm är så otroligt fint och det finns så mycket att beskriva. Vi börjar väl med en rivstart på en gång.

Gamla stan

Det finns nog inte en enda turist från utlandet som inte får rekommendationen att besöka Gamla stan. Det är fullt förståeligt för hur fint är det inte där. Makalös historia med över 750 år på nacken. Jag älskar verkligen att gå runt i området och besöka ställen med allt från stora källarvalv till smala gångar och rum av olika märkliga utformningar under jord. Restauranger som kan tyckas som turistfällor, men som ändå rekommenderas är Magnus Ladulås, Michelangelo och Grill Ruby. Besök gärna Nobelmuseumet på Stortorget också. Är man där vintertid så kan man då inte undgå att lägga märke till julmarknaden på torget vilket brukar vara riktigt trevligt och inge julstämning.

Gamla stan är annars som gjort för att bara gå omkring och dyka in i affärer och restauranger av olika slag som man bara råkar gå förbi. Storkyrkan kan också vara väl värd att gå in i. Om inte annat bara för att bli imponerad av arkitekturen. Glöm inte att gå förbi och gärna för den delen även in i Slottet!

Djurgården

Jag tror och hoppas att personalen på Stockholms alla olika hotell även rekommenderar en tur ut på Djurgården. Även om tillfället är på vintern så är det grymt trevligt att ta en promenad där när solen skiner och snön ligger vit och fin på marken. Sommartid skulle jag rekommendera att låna en av alla de lånecyklar som finns till buds. De olika företag som har sin reklam på de cyklarna måste verkligen få bra exponering med alla personer som cyklar kors och tvärs genom stan. På Djurgården finns även Skansen och Gröna Lund naturligtvis vilket gör det än mer lätt att rekommendera. Varför inte ta färjan dit från exempelvis Slussen eller Nybrokajen?

På Djurgården finns även Kaknästornet, Sjöhistoriska museumet, Tekniska museumet och Polismuseumet. Här rekommenderar jag särskilt en lunch i Kaknästornets restaurang (då betalar man ingen avgift för hissen) och Tekniska museumet. Det sistnämnda är särskilt intressant för barn faktiskt. Det är riktigt barnvänligt. Vid vattnet ligger monumentet som ska hedra alla svenska veteraner som gjort utlandstjänst genom Försvarsmaktens försorg.

När man säger Djurgården i folkmun så avses formellt sett Södra Djurgården där nyss nämna ställen finns. Inte ens alla stockholmare själva vet att Djurgården faktiskt är än större än så. Föjaktligen finns även Norra Djurgården. Där har en ny stadsdel sedan cirka fyra år tillbaka börja växa fram. Det är särskilt idealiskt för barnfamiljer, men många studenter bor där också. Likheten till Hammarby Sjöstad är slående.

Fjäderholmarna

Hit åker man med färja från Nybrokajen eller med egen båt. Det finns ett antal gästplatser och det finns även en drivmedelsstation för tankning. På Fjäderholmarna finns det flera ställen att äta, bland annat Restaurang Rökeriet som jag verkligen rekommenderar. Samtidigt är det riktigt trevligt att bara köpa några hekto rökta räkor och sätta sig på klipporna. En outsider som kan vara riktigt trevligt är att göra sin egen kaffekopp. Ja, det finns ett drejeri där som ger lektioner i att dreja. Vi gjorde det som en del av en personalträff en gång och det var faktiskt riktigt kul! Det är inte direkt så att man gjort det tidigare – och inte heller efter det tillfället. Se upp för de näst intill militanta kanadagässen dock. De kan vara riktigt påstridiga.